A trecut foarte multă vreme de când nu am mai scris un articol legat de un laptop. Dar astăzi a venit vremea să vorbim despre un laptop foarte interesant de la Lenovo.
Piața leptopuri lor este din ce în ce mai variată, și alegerea unui laptop care să corespundă cu nevoile tale este uneori. Cei mai mulți producători ,,se bat” pe o piață tot mai agloemrată pentru a oferi produse din ce în ce mai performante și ușoare dacă vorbim e cele ultraportabile. Ca și dimensiuni acest laptop are următoarele dimensiuni 35.8 x 24.4 x 1.68.
Astăzi ne îndreptăm atenția către Lenovo IdeaPad 530S-15ikb
Lenovo IdeaPad 530S-15ikb este un laptop din categoria middle range care îți va oferi tot ce ai nevoie la un preț poate ceva mai mare dar justificabil.
Lenovo este al doilea mare producător de din lume și este din ce în ce mai apreciat de foarte mulți oameni.
Acest laptop ultraportabil Lenovo Ideapad 530S-15ikb poate cântării între 1,49 kg și 1,69 kg de trenul acestuia dacă este glass sau non glass. până la urmă este un ultrabook cu o grosime de doar 16,4 mm și care are un finisaj de aluminiu. Carcasa acestuia este fabricată din aluminiu dar și finisată.
Acest laptop Lenovo Ideapad 530s-15ikb face parte din seria de laptopuri ultraportabile IdeaPad de la Lenovo. acest se remarcă prin robustețe, eleganță și performanțe de excepție în aplicații. Se exclud aplicațiile de procesare video și editare foto dar și acolo se pot obține performanțe bune atâta timp cât randezi videouri în 1080p și nu UHD.
Ecranul
Ecranul este unul classic 16:9 dacă putem să numim așa fiind de 15,6 inchi IPS și are funcția ANTI Glare. Are un contrast bun însă din punctul meu de vedere m-aș fi aș teptat la ceva mai mult. Chiar și așa filmele și videoclipurile se văd neașteptat de bine. Unghiul de vizibilitate este destul de mare. Așadar dacă îl vei privi din lateral se va vedea bine.
Ecranul este un LED IPS. Din păcate rezoluția maximă de 1920×1080 și nu 4k. Ecranul nu este un touschscreen dar nu mă deranjează asta (cel puțin pe mine). Ecranele tactile sunt destinate tabletelor din punctul meu de vedere și nu laptopurilor. Dacă vrei un laptop cu ecran touchscreen va trebui să te uiți la modelele de top de la 5000 de lei în sus.
Dar nu trebuie să fie vreo problemă asta vizarea de zi cu zi pentru că nu există diferențe foarte mari de percepție ale unui user între un FullHD și un 4K. Cu toate astea trenul este prietenul cu bateria. Dacă ar fi existat pe seria Lenovo IdeaPad ecrane 4K atunci bateria nu ar fi rezistat stat prea mult pentru că densitatea pixelilor și numărul acestora Ford trage mult în jos autonomia bateriei mult în jos autonomia bateriei. Mai multe despre baterie vom discuta cursul acestui articol.
Procesor.
Laptopul de față vine echipat cu un procesor Intel Core i5 8250U de generație a opta pe arhitectura Kaby Lake și 4 nuclee fizice și 6 mb cache. Procesorul vine cu un chipset grafic Intel® UHD Graphics 620. Pe această serie de laptopuri IdeaPad de la Lenovo există și alte opțiuni. Fie poți alege un procesor i5 sau i7, fie fără o placă video dedicata sau cu o placă video dedicata. Procesorul suportă până la 32 de GB de memorie.
Procesorul este foarte bine optimizat el este un ultra low voltage de 1.6 Ghz pe 14 nm pentru eficientizarea consumulu ide energie, dar atunci când are nevoie poate urca la 3.6 Ghz.
Din testele mele și se mișcă ireproșabil în foarte multe aplicații. Practic dacă vrei un laptop pentru office sau pentru orice alte nevoi ai tu exceptând gaming ul este o alegere perfectă pentru tine în configurația cu procesor Intel Core i5 8250U sau de ce nu un Intel Core i7.
Memorie
Memoria cu cae a venit acest laptop este de 8GB DDR4 și are o frecvență de 2400 Mhz. Din păcate memoria e single channel și nu Dual channel. În realitate nu vei simți nevoia de un dual channel în utilizarea de zi cu zi a acestuia asta dacă nu folosești aplicații pretențioase ca Adobe Premiere PRo sau ADobe After Effects etc sau Gaming de performanță. I se mai paote atașa o plăcuță de memorie RAM de 8 GB întrucât suportă 16 GB. Ceea ce este un lucru bun.
Placa video
Dacă nu ai așteptări mari avido este perfectă din toate punctele de vedere. Nefiind un laptop premium sau luxury o placă video dedicata Nvidia GeForce MX150 este mai mult decât utilă și va ajuta procesorul grație tehnolgiei CUDA în rularea aplicațiilor. PE această placă video rulează bine jocuri precum GTA V, Mafia 3, FIFA 19, PES 2019. și chiar Hitman 2 2018. eEste drept că aceste jocuri vor rula cu cadre mai puține pe secundă neexistând o placă video highend, dar vor rula și așa unele pe setări medii. Cei care sunt amatori de jocuri și cumpără acest laptop se pot bucura și de puțin gaming.
Tastatura
Lenovo este recunoscut pentru tastaturile realizate foarte bine. Și această tastatură m-a surprins plăcut. Modul cum este construită și silențioasă atunci când tastezi nu te va deranja nici pe tine nici pe altcineva din aceeași încăpere. Îmi plac butoanele cum sunt organizate și spațierea dintre acestea. Alte branduri de laptopuri au tastaturi mai gălăgioase și îți este puțin peste mână să tastezi, dar cu această tastatură de la Lenovo 530S 15IB îți dă un feeling plăcut.
Sunetul
Până multe teste pe care le-am făcut sunetul se aude bine dar se putea chiar mult mai bine. boxele sunt fabricație de către celebra companie Harman Kardon și optimizate cu dolby audio dar totuși mă așteptam la ceva mai bun însă vorbim aici de un laptop de din categoria middle-range.
Conectivitate
La capitolul conectivitate laptopuri vine cu cinci porturi. USB Tip-C 3.1, 2 USB 3.0 o mufă HDMI și un cititor de carduri 4 în 1 și nu în ultimul rând o mufă de 3.5 mm jack și Wi-FI 802.11 ac. Mi-ar fi plăcut să existe și un port RJ45 (Ethernet) dacă va trebui să introduci cablul de internet în laptop pentru a avea viteză cât mai bună și latență minimă. Din păcate nu există această mufă dar dacă va trebui să folosești un cablu de internet fii acasă fi zona unde vei călătorii atunci îți va trebui un adaptor Ethernet to USB Tip-C. Prețul acestor adaptoare variază între 50 și 100 RON. Laptopul vine și cu Bluetooth 4.1 ce te va ajuta să trimiți poze de pe telefonul tău pe laptop fără a mai fi nevoie de un cablu microUSB.
Baterie
Bateria este un Lithium-Ion 3 celule și poate furniza o autonomie până la 10 ore însă asta depinde de modul de utilizare al laptopului. Bateria suportă rapid charge și necesită o sursă de alimentare de 65W. Bateria nu ses poate scoate ca la oricare laptop de generație mai veche, ci va trebui să deschizi capacul de sub laptop cu ajutorul unei șurubelnițe. Cei de la Lenovo afirmă faptul că în doar 15 minute laptopul poate furniza o autonomie pentru 2 ore.
foarte mulți dintre noi sunt Ema în mișcare și fiecare dorește să aibă autonomie la laptop dar tehnologia rapid charge îți este la îndemână mână.
Stocare
Exista trei variante de stocare oferite cu acest model 530S de la Lenovo . Acest laptop poate fi configurat cu un hard disk de 128 PCIe SSD, 256 GB sau 512 GB.
Laptopul vine cu un hard disk SSD PCIe de 512 GB. Sistemul de Operare Windows 10 pornește în doar 5 secunde iar viteza de scriere și de citire este fabulolasă. Recomand cu căldură tuturor să își cumpere laptopuri echipate cu hadr diskuri SSD. Un SSD face diferența și îi va da laptopului tău viteză de care ai nevoie.
Camera web.
O dezamagire din acest punct de vedere. Deși suntem în 2019 Camera Web este cam slabă. Ca pe aproape toate laptopurile fie ele entry level sau premium, luxury camera web este doar un HD și nu un FullHD. Se vede decent pentru o conferință dar pentru 2,3 dolari în plus se putea pune o cameră web FullHD. Doar un laptop de la Mcirosoft oferă o cameră web FullHD în rest toți ceilalți pun doar camere HD.
Cititorul de amprente este bine venit laptop și pe orice dispozitiv. Aprentele se setează ușor și deblocarea este instantanee. O mare bilă albă din acest punct de vedere. senzorii de amprentă sunt prezenți atât pe telefoanele middle range și h igh end dar și pe multe laptopuri și mă bucură să văd o preocupare tot mai mare a producă torilor față de acest aspect.
Laptopuri poate fi cumpărat în patru culori Negru Onyx, Cupru Bleu Liquid, Gri Mineral.
Prețul pentru acesta este de 3000 de lei, însă la unele magazine prețul poate ajunge și la 3500, 3600 de LEI cu TVA.
PRO – Lenovo IdeaPad 530s-15ikb este un laptop frumos elegant, ușor cu perforanțe neașteptat de bune grație procesorului în 4 nuclee de la Intel și SSD-ului PCIe. De asemenea nu putem neglija sub nici o formă autonomia destul de mare pe care acesta o furnizează (în funcție de modul de utilizare bineînțeles).
Contra – Mi-ar fi plăcut să vină cu o placă de RAM Dual Channel și o mufă RJ45 Ethernet. Și cred că ecranul ar fi fost bine dacă ar fi oferit o mai mare claritate și un contrast mai bun al culorilor. De asemenea camera WEB cu rezoluție doar HD.
Raportul calitate preț este foarte bun spre excelent pentru acest laptop.
Păreri Lenovo 530s-15ikb
Așadar Lenovo 530s-15ikb este cât se poate de surprinzător. Și da, poți spune că așteptările îmi sunt depășite cu acest laptop. Recomand acest laptop cu căldură.
Minunat laptop…
A inceput ecanul sa imi palpaie\ clipareasca din a doua zi…
Este exact acelasi model? Ai instalat driverele placii video tot? Poate sa fie si dintr-un lot cu probleme. Se intampla.